Aperitif

Aperitif kommer från franskan och innebär en aptitretare. En frisk dryck som Champagne torkar ut slemhinnan som finns i munnen vilket sätter igång salivproduktionen som vill återställa balansen igen. Då luras magen som börjar förbereda sig för mat vilket gör att vi piggnar till! Ta en ordentlig klunk med hela munnen och känn sedan hur det vätskar sig under tungan.

fullsizeoutput_189d.jpeg

En bra champagne för aperitif är Bonnet-Ponson Non Dosé! Ett familjeföretag i sjätte generationen som nu drivs av Cyril, en ung och kreativ man som tagit över och bara på några år utvecklat produktionen och certifierat egendomen som ekologisk. Resultatet här är spännande och bra. Jag gillar kombinationen av mycket blå druvor och ingen tillsatt dosage, s.k. Brut Nature eller Non dosé som denna heter. Det blir en häftig balansgång mellan aromer och smak där sinnen luras lite av varandra. Smaken är fyllig med toner av gula äpplen och torkade tropiska frukter, rostat bröd och mandlar samtidigt som en åtstramande krispig munkänsla. Basvinet i denna champagne är från 2012 blandat med ‘11, ‘10 och ‘08, då de jobbade enligt ekologisk lära men ej hade certifierat sig.

Bonnet-Ponson Non Dosé
Pinot Noir 35%, Pinot Meunier 35%, Chardonnay 30%
Art nr.
72328, BS
339:-

 

smygstarten

Dagen före dopparedagen är det uppsamling och de sista förberedelserna görs. Granen pyntas, någon lackar presenter och en annan griljerar skinkan. 23/12 är på ett sätt den bästa dagen i sitt kontrollerade kaos och ett alldeles perfekt tillfälle att fira och smyga igång lite. Öppna en flaska champagne Paul Dangin Cuvée Cart Noir, och gör små snittar, t.ex. med rökt lammfiol och färskostkräm med örter eller en kycklinglevermousse med cornichons och krasse. Eller varför inte testa med vörtbröd och den nygrilljerade julskinkan! Men skippa senapen.

Champagnen är gjord på 100% Pinot Noir och i vingårdarna har de ett stort tänk på hållbarhet. Druvan ger den en lite bredare kropp och toner som går mot rött äpple, citronzest, röda bär och och ljust nyskivat bröd. En mycket delikat skapelse till ett behagligt pris!

Paul Dangin Cuvée Cart Noir
100% Pinot Noir
Art nr.
77710, BS
275:-

Foto 2018-12-11 19 51 30.jpg
 
IMG_2424.jpg
 

LAxlunchen

På Julafton blir det stora julbordet blir på kvällen och på dagen blir det en lättare lunch med kallrökt lax, till detta serverar vi såklart en roséchampagne som gifter ihop smakerna på ett bra sätt! Lax är relativt fet med en liten sötma som går gott ihop med de bäriga tonerna i champagnen samtidigt som laxens feta textur lättas upp av kolsyran. Dessutom en fröjd för ögat med rosa bubblor och rosa fisk. Vildhallon, röda vinbär, citrus, mineral, hasselnötter och rostat bröd i tonerna med en härlig kräma som fyller munnen där smakerna ligger kvar länge. Servera kall men stressa inte att dricka, låt hellre komma upp lite i temp och använd gärna vitvinsglas istället för smala flöjtglas. Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne med anor från 1500-talet och gör en utomordentligt god roséchampagne paketerat i en flaska som på bordet utstrålar lyx och flärd. 

Gosset Grand Rosé Brut
56% Pinot Noir, 44% Chardonnay
Art nr.
7405, finns på hyllan
499:-

Rosébubbel

Ett bra alternativ till Gosset Grand Rosé är Saumur Fines Bulles Rosé. Ett härligt mousserande rosé från Saumur i Loiredalen som tillverkas enligt samma metod som Champagne. Smaken är torr och frisk med hallon & smultron, äpple och citrus. Den har en vackert rosa färg och munkänslan är elegant och trevlig. 18 månaders lagring ger en bredd så den funkar bra till mat likt laxlunchen ovanför. Funkar även bra till minglet på hemvändarkvällen med kompisarna den 25e!

Saumur Fines Bulles Rosé
100 % Cabernet Franc
Art nr.
77723, BS
138:-

 
Foto 2018-12-11 19 41 57.jpg
 
DSC_0192.jpg

OStron & Löjrom

En fin tradition är att dricka och äta något litet till Kalle kl. 15. Det får gärna vara en krispig champagne tillsammans med några ostron eller löjrom. Sälta med lite citron på är utomordentligt gott tillsammans med en Blanc de blancs-champagne som har en hög och krispig syra. Syran i citronen får syran i champagnen att dämpa sig som tillsammans skapar en symbios och total harmoni. Pertois-Lebrun Instant Brut Blanc de Blancs är en riktigt härlig och uppfriskande champagne gjord på 100% Chardonnay. Krispigt hög syra med friska toner av Granny Smith-äpple med droppar av citron, bröd och vita blommor. Grand Cru-klassificerad, bra vinmakning och låg dosage gör denna trevliga Blanc de Blancs till ett sant hantverk.

Pertois-Lebrun Instant Brut Blanc de Blancs
100% Chardonnay
Art nr.
76164, BS
349:-


billy-huynh-497172-unsplash.jpg

Nyår

 
 

ingen Nyår utan bubbel

I år slår vi på stora trumman och lyxar till det ordentligt! Istället för att endast dricka fint på tolvslaget föredrar jag att ha dessa till middagen, även om man inte behöver utesluta tolvslaget. Champagne är så olika beroende på ålder och karaktär så många passar väldigt bra till mat!

 
IMG_2383.jpg

Förrätt

Carpaccio på pilgrumsmussla med brynt smör och löjrom

Serveras tillsammans med Bernard Tornay Millésime 2008. En årgångschampagne gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay från Grand Cru-byn Bouzy. Bra exempel på en blandning mellan den pigga syran med äpple och citrus från Chardonnay tillsammans med kropp, tropiska frukter och karaktär som finns i Pinot Noir. Allt i ett elegant samspel med viss mognad, rostat bröd, nougat och områdets klassiska mineralton. Kombinationen med havet är given, speciellt pilgrimsmussla som har en liten nötig söt smak och serveras tillsammans med sälta från löjrom och djupet av brynt smör. Pressa lite citron över så är rätten fulländad! Skulle någon råka beställa en flaska för mycket kommer denna utvecklas vackert i några år framöver!

Bernard Tornay Millésime 2008
50% Pinot Noir & 50% Chardonnay
Art nr.
71379, BS
449:-

Huvudrätt

Ångad hälleflundra med jordärtskockspuré och smörstekta kantareller

Det roliga här är att detta är också en blandning som Tornay ovanför från grannbyn Ambonnay som är mytomspunnen och exklusiv. Två liknande champagner från samma område med två olika väldigt bra resultat. Benoit Beaufort är mycket intressant och smakfull som efter åtta år på jästen får karaktär som nu börjar blomma med härliga mognadstoner av honungsdoppad brioche och torr lövhög. Detta är en fyllig champagne med volym och muskler som gör den matvänlig. Toner av vilda bär, skogsmark och samtidigt pigg och fräsch med mogen citrus. Kombination med jordärtskockan, smörstekt kantarell och mognadstonerna i champagnen kan inte bli annat än succé!

Benoit Beaufort Prestige Millésime 2008
50% Pinot Noir & 50% Chardonnay
Art nr.
70354, BS
399:-

Benoit Beaufort Champagne