Kantareller & Champagne

Kantareller i skogen

Hösten är här och då gäller det att förgylla tillvaron lite extra! En lyx jag älskar är att kombinera något exklusivt med något enkelt, till exempel en god Champagne som tar många år av kärlek att framställa serverat tillsammans med kantareller vi hittar ute i skogen.

Champagne har generellt en ton som går väldigt bra med skogens guld och beroende på druvor, årgång, tillverkning och lagring får vi olika mycket av dessa toner som kallas för autolys. Dessa nyanser skapas vid jäsningen och i folkmun förklarar vi det som brödiga toner, en association från något i vår vardag som jäser, bröd. Uttrycken varierar vid liknelser som ljust bröd, rostat bröd, smörstekt brioche, saltrostade mandlar, kex, honungsbullar osv. Tonerna skiftar skepnad allteftersom champagnen mognar och kan vara ett tecken på årgång, ålder och utveckling. En champagne kan vara mycket krispig och fräsch med yngre uttryck eller moget brett murrig och allt där emellan. Druvorna spelar såklart också in där Chardonnay bidrar med högre syra och mineralitet, Pinot Noir med kropp och volym, Pinot Meunier med frukt som också blir murrig med lite ålder. T.ex. en lagrad champagne med mycket Pinot Meunier blir väldigt matig då tonerna går åt torr lövhög, jord, nyskivad svamp blandat med honung och croissant.

När vi nu har plockat våra härliga svampar som finns där ute i skogen (eller i mataffären) så krävs det inte så mycket mer än ett gott bröd, lök, smör och lite salt. Vill man lyxa kan nyhackad persilja och riven parmesan över piffa till. I champagne finns två syror som påverkar munkänslan, vinsyra från druvorna och kolsyra. Dessa två hjälper till att rensa upp i munnen när vi äter fet mat, t.ex. kantareller stekt i massa smör och kanske en skvätt grädde som av misstag flög ner i pannan. Då samspelar först fruktigheten i champagnen med lilla sötman i svampen, autolystonerna alltså brödigheten gifter sig med svampens naturliga smak av skog och sedan syrorna som stöttar upp och bygger på med en till dimension samtidigt som de rensar munnen så vi blir läskade och vill ha mer av allt!

Andre clouet grand reserve

Smörstekta kantareller på smörstekt surdegsbröd serverat med champagne, less is more! Vi hade André Clouet Grand Réserve som är en Blanc de Noir, 100% Pinot Noir. Champagnen är torr samtidigt som smaken är fyllig med röda äpplen, vildhallon och rostat bröd. En Champagne med mycket pang för pengarna som var riktigt trevlig ihop!

Systembolagets art nr. 7686
Pris: 299:-, finns även i pampig magnum.