Vingård och vingård!

Något jag under provningar har märkt viss förvirring kring är ordet vingård. Som liten åkte jag med mamma och pappa i bilen till en vingård, köpte kanske några flaskor vin och åkte vidare till nästa. Den andra betydelsen dyker upp om en fin flaska vin eller champagne, då kommer druvorna från en specifik vingård. Vad är skillnaden? 

Vi får först bena ur att det finns olika vinproducerande aktörer. Några odlar och producerar endast på egna odlade druvor, vissa äger en del och köper in resterande från grannen, kusinen eller en större vinfirma och vissa producenter köper endast in från andra. För att sätta en extra twist på detta finns olika typer av kooperativ dit en odlare kan sälja delar eller hela sin skörd för att ingå i ett större maskineri. Istället för att jag gör 20 000 fl/år kan vi, 300 vinbönder, göra 6 000 000 fl/år och ha ett helt annat konkurrerande utgångsläge med produktion, lager, distribution osv. Det kan tyckas låta bra på sätt och vis men då har vi en oerhörd blandning, 300 olika kockar i en och samma soppa. Det vill säga 300 vinodlare där varje kanske har 5-10 olika växtplatser/vingårdar där druvorna växer, då är det vin från 3000 olika växtplatser i slutresultatet vilket tar bort mycket ursprungskänsla. 

Bild från Wikipedia

Bild från Wikipedia

En vinodlare kan alltså ha odlingar med druvor i olika vingårdar i olika områden med olika förutsättningar som ger ett unikt uttryck av ursprung som är lättare att både härleda och följa mellan årgång till årgång. Dessa viner som kommer från specifika vingårdslägen eller lot som det också kallas blir således exklusiva och betingar ett högre värde då de ofta har en helt annan komplexitet och begränsad tillgång. Har den specifika vingården dessutom en stenmur runt sig kallas det för Clos, från franskans ord för stängd. Muren skapar ett skydd och ett eget litet microklimat vilket blir ännu mer speciellt och exklusivt då dessa inte får byggas hur som helst idag.

Summa summarum så används ordet vingård på två sätt!