Vin och varför?

Vin är något självklart för många, vissa tar det förgivet, några är mer intresserade än andra och några tar sitt intresse till en högre nivå med engagemang, utbildning och jobb. I Sverige har vi ett gäng mycket duktiga Sommelierer som under årens gång vunnit stora internationella tävlingar och placerat vårt land på världens vinkarta i det sammanhanget. Sommelier är alltså en person som är ruskigt duktig på dryck, och då inte bara vin utan även destillat, öl, thé, kaffe, matsalsarbete, servering osv. Det känns som en smal fil på en bred väg.

Vinhjälpen har ett stort fokus på just vin, men vad är vin egentligen och varför är det så stort?

Tekniskt sett är vin enligt EUs lagstiftning en alkoholhaltig dryck som framställs genom jäsning av druvsaft eller nyligen skördade druvor. Det var ju enkelt och konkret kan tyckas men börjar vi bena i det är det lite krångligare.

Vitt vin görs på gröna druvor som pressas och jäser utan skal, rött görs på blåa som har med sitt skal under jäsningen för att laka ut färgpigmenten ur skalen. Rosé är som en blandning mellan de två olika, alltså ett vin tillverkat på blåa druvor som får ligga med skalkontakt och macerera en kortare tid än rödvin och blir då rosa istället för rött. Tiden för rosé varierar vanligen mellan 6 – 48 timmar medens ett rödvin ligger 2 - 3 veckor med sina skal. Sedan har vi t.ex. oranget vin, det är ett vitt som legat med sina skal och jäst så mycket som upp till sex-sju månader. I Champagne består två tredjedelar av alla odlingar och produktion av blåa druvor, som pressas utan att jäsa med skal och således inte tar färg från dem, alltså ett vitt mousserande vin från blåa druvor.

Smyger vi sedan in på områden, klimat med väder och vind, topografi, jordmån och terroir får vi in ytterligare variabler. Vinproducenterna har olika förutsättningar vilket också spelar in i vinifieringen. Hand eller maskinskörd. Vinstockarnas ålder. Ståltank, amforor eller cementkar. Ekfat, gamla - nya, små - stora. Den malolaktiska jäsningens vara eller icke vara. Olika jäststammar, jäsningstekniker och temperaturer. Historia och kultur, vad fanns för förutsättningar för 2000 år sedan i området när de började odla vin just där som kan ha satt sin prägel? Konventionell, ekologisk eller biodynamisk odling? Kanske är det till och med ett så kallat Naturvin. Listan kan göras lång och vi ska jobba på den tillsammans!

Mitt mål är att väcka ett litet intresse som får gro långsamt för att sedan vidareförädla det. Vinsnobberi hör inte hit, vi ska lära oss riktiga grejer istället!

 

IMAGE.JPG

Höst i Champagne 2017